Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      suva-pita
 
    Десертът, без който не може да мине Бъдни вечер. За разлика от баклавата, този пай не може да “плува” в захарен сироп, но запазва сладостта в себе си. 
 
Смесете 500 гр. орехи с 5 лъжици захар и едно пакетче захарна ванилия и 200 гр. стафиди. Намазнете съда, в който ще печете пая. Нарежете кората според размера на съда. Сложете три листа кори в съда (намазнете всеки един поотделно) и след това сложете няколко лъжици от ореховата смес, и така повтряйте до изчерпване на количествата. Най-отгоре трябва да е кора. Ползвайте остър нож за да нарежете пая на малки парчета и го наръсете с олио. Печете на предварително загрята фурна на (180°C) до златисто. Докато се пече паят, направете сироп от 450 гр. захар, ½ чаша вода и нарязан лимон и едно пакетче ванилова захар. Когато заври, оставете на котлона за още 2-3  минути. Оставете да изстине. Залейите с хладкия сироп горещия пай и го оставете да поеме сиропа. Наредете лимонови резенчета отгоре.