Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      morafet
 
    Земите във Видинска област са известни като "златорожието". Името идва от рога на изобилието, тъй като тук са отглеждани най-качествените зеленчуци в България. През лятото тези зеленчуци са използвани за салата, но местното население е мислело и за зимните дни, когато не е имало чушки и домати. За целта хората са ги сушили през лятото, за да могат да похапват вкусна гарнитура и през студените зимни дни.
 
Взимат се хубаво узрели твърди домати. Режат се на филийки и се осоляват добре. Слагат се на слънце докато хубаво се изсушат. След това се съхраняват в хартиени пликове. Когато дойде зимата сушените домати се вадят и се измиват от солта. Слагат се в дълбок съд и се варят заедно със сушени чушки около 10-15 минути. Когато са готови се отцеждат и се запържват с олио и праз лук на тиган. Накрая се добавя скълцан чесън и се сервира охладено, като гарнитура или салата.