Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      sarmi
 
    Киселото зеле вид трушия, която е характерна за всички балкански страни. То се използва изключително много в зимната кухня на балканите, както за салата, така и за приготвянето на различни манджи и яхнии, от които безспорно най-известни са сармите. Всеки прави сармите по определен начин, като за влашките е характерно, че се правят много големи, колкото юмрук на мъжка ръка. Има поверие, че мъжът по влашкия край, трябва да си търси булка с големи длани, за да прави хубави сарми.
 
За да се направят хубави сарми, първо дрябва да се направи сместта за тях. В голям съд се омесват хубаво кълцано месо, ситно нарязан червен лук, ориз, магданоз, сол и чубрица. Характерното за влашките сарми е, че в тях се слага и сушена чушка, която се наронва и се смесва с останалите продукти. Когато сместта стане готова се оставя за час да престои на хладно и след това се завиват сармите в листа от кисело зеле. Както вече казахме правят се с големината на свит юмрук. когато се сварят и се свалят от огъня се заливат с предварително направена смес от разбито яйце и кисело мляко и така се сервират. сармите могат да бъдат и постни, като всичките изброени продукти остават но се слага повече ориз вместо месо. сармите освен в листа от зеле мо  е увиват и в млади, по-глеми лозови листа.