Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      prosenik
 
    В миналото хлябът е бил доста скъп за повечето семейства в българия. Бял хляб са ядяли смо по-заможните фамилии а останалите само по празници и в по-специални дни. Тогава основно на масата се е слагал качамак или просеник.
 
Просеникът се прави от царевично брашно, наричано по влашкия край малай. В тенджера с вода се вари царевично брашно докато стане на каша. Накрая се слага и малко бяло брашно за да се сгъсти сместта. Взима се тава, която се намазва хубаво с олио за да не загори сместта при печене. Готовата смес се изсипва в тавата, разстила се добре и се пече на фурна докато направи коричка от горе. Когато се извади от фурната се нарязва на филийки и се сервира на масата вместо хляб.