Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      ribena-salamura
 
    Един от основните поминъци на населението от крайдунавския регион е бил риболовът. Те са използвали рибата в различни варианти, както за основния ястия така и за супи и предястия. Много пъти, когато през лятото има по-богат улов, рибата се сушала на слънце. По този начин, добре осолена тя се запазвала и била годна за консумация през цялата година.
 
За влашката рибената саламура се използва сушена риба, за предпочитане по дребни рибки. В голяма тенджера се варят, предварително нарязани на ситно зеленчуци. Могат да се използват всякакви видове зеленчуци, колкото повече, толкова по-богат аромат ще има саламурата. докато се варят зеленчуците се взима сушената риба и се измива от солтта, след което се препича на печката за да омекне.  Когато зеленчуците са готови се добавя и рибата и се оставя малко да поври с тях. Саламурата се сгъстява с царевично брашно. Когато се свали от огъня се добавя скълцан чесън.