Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      sharan
 
    Река Дунав винаги е била източник на храна за местното население. Тук целогодишно се лови риба и се използва прясна или сушена за различни ястия и супи. Най-известаната рецепта е пълнения шаран.Прави се задължително на Никулден но се приготвя и целогодишно за различни празници. Задължително се прави с пресен дунавски шарана.
 
Необходими продукти за 4 порции:
1 шаран, около 1.5 кг, 2 глави лук, нарязан на филийки, 4 с.л. олио, 4 домата, 1 морков, нарязан на ситно, 1 ч.ч. счукани орехи, 2 с.л. нарязан на ситно копър, 2 с.л. гъсто кисело мляко, черен пипер на вкус, 2 с.л. олио за заливане
Начин на приготвяне: Рибата се почиства, измива се и се поръсва с черен пипер. Леко се посолява. Лукът и морковът се запържват в олиото, прибавят се нарязаните на кубчета и отцедени домати. Добавят се едро счуканите орехи, копърът, черен пипер на вкус и киселото мляко. С получената смес се напълва рибата и се зашива с бял памучен конец. Остатъкът от плънката се слага в тавата.
Шаранът се залива със сгорещеното олио и се слага да се запече за 40 мин. на 190°С. Сервира се с прясна салата.