Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      banica
 
    Баницата е може би най-традиционното българско ястие. Тя се прави в цялата страна, като във всички краища има различни рецепти и начини на приготовление. Употребява се както в ежедневното хранене, така и при различни празници и обреди. 
 
За торлашката баница първо се замесва тесто от бяло брашно, вода, мая и сол. Умесва се хубаво и се прави на топки с големината на яйце. С помощта на точилка топките се размесват и се оформят корите за баницата, които се изпичат на печката. Когато изстинат, корите се окъпват в разтвор от вода, сол и сода. В отделен съд се прави попара от 4-5 яйца, 300 гр. сирене и олио. разбърква се добре за да стане хомогенна сместа и се реди баницата. В тава се редят ред кори, ред от попарата. Когато е готово се изпича на фурна на около 200 градуса за 35-40 минути. може да се консумира както топла, така и студена. Консумира се с прясно, кисело мляко, айран а в торлашкия край, я използват като мезе дори и за ракия.