Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      Cicvara
 
    “Циквара” е едно от старите сръбски ястия, датиращо, според етноложките данни, и приготвяно много отдавна в областите населени от сърби. Най-старите рецепти са писани в манастирските книги и според тях “циквара” се е правела предимно от бяло брашно, но може също така да се прави от ръж, овес, ечемик и др. И откакто царевицата “преплува” океана и започна да завладява Европа, царевичното брашно завзе ролята на основна съставка в "цикварата”.
 
Първо разтопете мазнината и след това добавете брашното като търпеливо разбърквате (докрай), тъй като само когато брашното е напълно прилепнало с разтопената мазнина се образува гладка смес без мехурчета, и когато започне да се отделя от тигана, където се готви “цикварата” е готова да се сервира (за около 250 гр of мазнина трябва да използвате 4-5 лъжици брашно). Великите майстори готвачи казват, че има малка тайна в приготовлението на това ястия: никога не трябва да сменяте посоката на разбъркване на съставките, разбъркването не трябва да се прекъсва и ритъмът на бъркане да не се променя в никакъв случай. една от тайните свързани с вкуса на “цикватата” е, че тя трябва да се сервира винаги гореща.