Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Турската баня е разположена в централния парк на Сокобаня и датира от 15-ти век. Тя е построена от турците върху основите на римска баня. За първи път е реновиранa през 19-ти век (през 1834 г.), по време на царуването на княз Милош Обренович. Ваната на Княза датира от този период, а сега е защитена от държавата и има музейна стойност. Реновирана е за последен път през 2001 година. Сцена от известния филм "Зона Замфирова", режисиран от Здравко Сорта е заснета тук. Различни уелнес програми са на разположение на гостите на СПА в хамамът, които включват естествен и подводен масаж, перлена вана и къпане в минерална вода. Турската баня е с два термални минерални извора: "Св. Архангел" и "Преображение", с температура на водата между 43 º C и 50 º C. Показания: различни видове ревматизъм, състояния след травми и състояния след наранявания. В хамама има естествен инхалаториум, чийто изпарения съдържат газ радон и се използват за лечение на различни заболявания на дихателните пътища.

Турска баня или хамам (от турски - хамам, от арабски: حمام, ḥammām) е близкоизточен вид сауна за къпане с пара. В Османската империя хамамите били важна част от турската култура и са били използвани като място за общуване. Хамам, турска или парна баня е отличен избор за релаксация след напрегнат ден или просто за пречистване на тялото. Да останеш в една стая, където въздухът е наситен с влага, а температурата достига до около 50 градуса по Целзий, влияе ободряваща за укрепването на организма и придава сияние на кожата.

Турската баня произхожда от Близкия изток, поради което помещението, предназначено за хамам основно е декорирано в ориенталски стил, за да се създаде усещането, че сте в досег с тяхната култура.

За използването на турската баня има няколко основни правила:

  1. На първо място, е задължително да се вземе душ преди да се влезе в парната баня.
  2. Не се допуска да влезете гол в хамама, а по хавлия или бански и можете да си носите кърпа.
  3. Във всяко помещение има няколко нива за сядане, така че ако някой не е сигурен как му понася този вид релаксация, е препоръчително да започне от първото ниво. Ако се чувства приятно, може да премине към следващото ниво след 5 минути. В противен случай, ако от престоя в една стая с наситен с пара въздух се почувствате неконфортно, трябва да напуснете парната баня веднага.
  4. Подходящия престой трае до 20 минути, след което трябва да се вземе душ.
  5. Не забравяйте да започнете душ с хладка до студена вода, така че тялото да бъде стимулирано.
  6. След като сте прекарали време в турската баня е препоръчително да се консумират много течности и да се подхрани кожата с овлажняващ крем,

Повечето СПА центрове разполагат със стаи за почивка, където можете да се отпуснете, преди да влезете отново в парната баня. Никога не влизайте повторно в парната баня, ако тялото ви е все още топло, защото в противен случай има опасност от нарушаване на кръвообращението. Ако тялото Ви не се е охладило достатъчно след парната баня, не трябва да влизате отново! Бъдете внимателни!

Историята на парната баня идва от далечното минало. Баните са били популярни в древна Гърция, те постепенно се приемат от римляните, като "sudatoriums", като в крайна сметка стават неизменна част от римските бани през периода на Римската империя. Въпреки, че парни бани са били строени и в Европа, тяхното разпространение първоначално е било ограничено, но с развитието на парната технология е станало възможно да се инсталира парна баня почти навсякъде на разумна цена.