Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

 

Манастирът Буково се намира на 3 км. западно от Неготин, той е заобиколен от гора. Смята се, че е бил построен по времето на крал Милутин, в края на 13 или началото на 14-ти век, и че той е построен от архиепископ Никодим. Чрез своите архитектурни и стилови особености, манастирската църква на Св. Никола прилича на Моравското училище по архитектура.

Най-старите и най-ценните стенописи са: Богородица с младенеца на купола и фреската на Архангел Михаил, на входа на църквата. Последният слой на картините е направен през 1902 г. в стил романтик, по проект на Стева Тодорович. Стенописите са дело на помощника му, художникът от Княжевац, Милислав Маркович. Камбаната е дарена на манастира от княз Милош Обренович през 1930 г.

Манастирът Буково, посветен на Свети Николай Чудотворец, се намира на 4 км. югозападно от пътя Зайчар-Неготин, на хълмаБратуйевачка. Според легендата името на манастира произхожда или от буковите гори в околността, или от птицата воден бик, която обитава тези места, в бившите блата.

Трудно могат да бъдат намерени съществуващи писмени документи за основател или дарител на манастира, но има няколко легенди за това. Според една легенда манастирът е дарение от сръбския крал Милутин от края на 13 век, построен след победата над българския цар Шишман. Според други, основател на манастира е Св. Никодим Тисмански, който живее и работи в Тимочка Крайна, а според трети основател на манастира е някой от земевладелците на Източна Сърбия от 15-ти век. През цялата си история манастирът е разрушаван и възстановяван няколко пъти. След ремонт на манастира през 1837г. княз Милош дарява камбана на манастира, а през 1839 г. са построени две спални помещения. Преддверието на манастирската църква е построено през 1877 година.

В навечерието на Втората световна война през 1940 г., в северната част, над входа е построена камбанария, която е завършена през 1966 година. Камбанарията е с квадратна основа и е съставна част на входа на манастирския комплекс.

В рамките на манастирското преддверие има кладенец, посветен на Пресвета Богородица. Има данни за множество изцеления, случили се, благодарение на този кладенец. Освен кладенеца, параклисът в южното общежитие, чието строителство продължава, също е посветен на Пресвета Богородица, а именно на нейната плащеница.

Манастирската църква представлява еднокорабна сграда с основа във формата на кръст. Тя е с 18.8 метра дължина, 8.55 метра ширина и 6.90 метра височина. Построена е от облечен камък, без купол, апсида за църковния хор и нартекс, които са били построени по-късно. Със своя стил църквата принадлежи към специален вариант на Моравската архитектурна школа. По време на нейното съществуване външния й вид не се е променил съществено.

Вътрешността на църквата е изрисувана със стенописи. Има два слоя, от които по-старият е представен от стенописи на Св. Архангел Михаил, фрагменти на свещени бойци, в северната част се намира фреската на Пресветата Божия Майка, заобиколена от ангели, изографисани на църковния купол. Тези стенописи датират от 1682 г., по времето на игумена Михаил Деканак, и са дарени от старейшината Симеун от село Тарняне. Рисунките, които съществуват днес, по-голямата част, от които се датират от 1902 са рисувани от Милислав Маркович от Мали Извор, който вече е доказал своите качества при изрисуването на църквата на манастира Суводол през 1892. Маркович изрисува вътрешността на църквата по чертежите на Стева Тодорович, художник на икони от Белград и на някои от иконите в иконостаса на църквата в Зайчар.

Гравираният и позлатен иконостас, изработен в Австрия, датира от края на 19 век. Иконите са рисувани от Лазар Кърджалич, известен художник на икони за своето време, който също рисува и медальона на притвора на манастирската църква. Част от иконите на иконостаса са рисувани от Павле Кортанович, учител по рисуване в Неготинската гимназия. Иконите на стария иконостас са изложени в библиотеката на манастира. Известният сръбски писател Светолик Ранкович е написал известния си роман "Разрушени идеали" в този манастир.