Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Широко известните винарски изби в Раяц се намират в най-източната част на Сърбия, около двадесет километра южно от град Неготин, в близост до сръбско- българската граница. Населението в селските райони, ангажиранос лозарството в продължение на векове, основава отделни населени места в близост до своите постоянни жилища в областта на Неготинска Краина. Областта е известна със своите богати лозя още от древни римски времена. Селищата са кръстени "бирарии" (pivnice), така местните жители в района около Неготин наричали винарските изби. Те са били използвани за производство на вино и ракия от благородни сортове грозде, отгледано в района около Неготин, както и за съхраняване на готовите напитки, тъй като се вярвало, че качественото вино, трябва да отлежи в мирни и тихи места. Винарските изби в Раяц са уникален културно исторически паметник в световен мащаб. Те са изградени в чест на виното и лозата.

Винарските изби в Раяц са група от изби, които принадлежат към село Раяц. Те се намират на 2 км. западно от селото, на върха на хълма Бели брег, който е заобиколен от лозя. Комплексът от винарски изби е гъсто групиран в спонтанна последователност, която следва външния вид и оформлението на терена. Редици от каменни винарски изби с различни размери, едноетажни или двуетажни сгради, еднакви по форма и вкопани в земята, оформят криволичещите улички на Винарските изби в Раяц. Целият район около Неготин и покрайнините разполага с отлични условия за лозарство, което обуславя големия брой винарски изби и винарни. Монументалният, мистериозен "град на виното" - винарските изби на Раяц, с над 270 селски, каменни сгради, стари повече от два века, с централен площад и фонтан, посветен на Св. Трифон и тесни улички, които водят до следващия ред от каменни постройки, е построен на това място по волята на майката природа и посветен на производството, съхранението и обработката на Раячкото вино. Червените вина са особено ценени, те са произведени от благородни сортове грозде от местните лозя с любовта и грижата на стопаните от Раяц.

Строителството на "къщите-винарски изби" в Раяц започва през 18-ти век, с цел съхраняване на виното в каменни сгради - изби, които по-късно се използват и за производство на известните вина от района на Неготин. Всеки може да дегустира разнообразие от вина в почти всяка винарска изба на Раяц, или да посети изложба на стари занаяти, но е задължително да опита прочутите червени вина от региона на Неготин, произведени от местните сортове грозде и отглеждани на близките, винаги слънчеви склонове на Раяц. Старото гробище на Раяц, което е в близост до винарските изби, също е много интересно и си струва да бъде посетено, защото там може да се видят множество стари, великолепни и чудно издълбани надгробни паметници.

Винарските изби в с. Роглйево представляват комплекс от около 150 винарски изби. Повечето са строени през 19-ти век, въпреки че се смята, че тук, както и на други места, е имало такива винарски изби още през 18-ти век. Подобно на други комплекси от винарски изби, те формират алеи с неправилна форма с едно централно плато (в Сърбия, това е свещеното дърво на селото, на чиято граница се намира), и покрит кладенец, където е културното средище и място за събиране на хората.

Винарските изби на село Щубик се намират на около 5 километра от Неготин, и около 15 километра от едноименното село. На времето тук е имало повече от 300 винарски изби, но само около трийсет са запазени и до днес. Те са били построени като приземни едноетажни дървени постройки с веранда или едноетажни сгради с мазета.

Винарските изби в село Смедовац, за разлика от предишните комплекси, се намират на входа на селото, на пътя между селата Роглйево и Раяц.

Отделно от това, следва да се отбележи, че най-големият комплекс от винарски изби някога е бил разположен в село Тамнич, с калдъръмени улички и площади, и със смесени магазини. Въпреки това, последната каменна изба в този комплекс е била разрушена през 1955 година.

Винарските изби са уникални съоръжения, предназначени за преработка на винено грозде и отлежаване на вино. В селата около град Неготин, винарските изби са организирани като населени места. Навремето е имало много винарски изби в повечето от селата около река Тимок, но днес са запазени само тези в селата Раяц, Роглйево, Смедовац и Щубик.

Отглеждането на лозови насаждения в Крайна, в по-голямата си част, се прави по традиционния начин със засаждане на лозето, резитба, обработка и производство на вино. Преработката на гроздето и производството на виното се извършва в специални помещения - съоръжения, които са известни като пивници. Те са изградени от дялан камък, от дървени трупи или друг дървен материал и с дебели стени, често повече от 60 см.

Винарските изби вече не се строят и комплексите с винарски изби са изчезнали в повечето села, с изключение на тези в Раяц, Роглйево, Смедовац, Щубик и Братуйевац, които са останали запазени. Собствениците се опитват да реорганизират някои от тях в модерни, функционални помещения, като запазват специфичната обстановка. Тези помещения са на разположение на туристите, така че те могат да дегустират и да закупят вино от там.