Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Манастирът Лозица се намира в подножието на склоновете на планината Ртан, вляво от пътя Зайчар-Парачин, само на три километра от село Криви вир. Църквата в манастира е посветена на св. Архангел Гавраил и на този ден, 26 юли, жителите се събират тук в чест на Светия Ден на църквата (Слава). Поглеждайки към гробището, което се намира зад църквата, може да се види, че някога е бил мъжки манастир. Манастирът Лозица не е добре проучен, затова не се знае точната дата на основаването му. За първи път се споменава в турско преброяване през 1455 г., когато е записано, че двама духовници се намират в манастира. Той е реконструиран на два пъти, през 1680 и през 1850 г.

Църквата е от Моравски тип, с осмоъгълен купол, изградена e от камък и e измазана. Стенописите вероятно произхождат от времето на втората реконструкция на църквата. Възможно е под тях да са скрити и по-стари стенописи. Стенописите са от скорошна дата, което може да се види от надписа: "На художника Петър Манич, иконописец, 20.07.1902. Парачин". Лозица е защитена от Закона от 1980г.

Интериорът на храма е в доста лошо състояние и се нуждае от цялостен ремонт. През последните години е построена веранда в непосредствена близост до църквата и също така скоро се планира построяването на спални помещения. В близост до църквата има извор с прясна и студена вода, което прави това красиво място още по-живописно.