Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Етнографската къща на скулпторката Любинка Савич-Граси се намира в село Илин, община Болевац. Къщата е построена в края на 19 век и е принадлежала на семейство Савич до 1926г., когато е била продадена на Община Илино. Освен общината, след края на Втората световна война в къщата са се помещавали за известно време селския магазин и механата. Къщата е напълно реконструирана и превърната в Етнографска Къща на скулпторката Любинка Савич Граси през септември 2009г. Тя е обзаведена в традиционен стил с ръчно изработени елементи от жителите на Илино. Изложба, посветена на живота и делото на Любинка Савич Граси, е разположена в стаята на твореца.

Скулпторката Любинка Савич Граси е родена през 1922 г. в село Илино, близо до Болевац. Тя завършва Академията за изящни изкуства и следдипломна квалификация в Белград в класа на проф. д-р. Алож Долинар. Нейното творчество включва:

- Скулптури на жена и дете, (жената като самотна майка героиня) е нейно дълготрайно вдъхновение;

- Портрети на най-великите умове и исторически лица под формата на медальони, табелки, както и от пластмаса;

- Няколко паметници и мемориали.

Най-често тя работи с гипс, теракота и бронз. Участвала е в множество изложби в страната и в чужбина. Работите на Любинка Савич Граси се съхраняват в най-големите музеи, културни и образователни институции и частни колекции, а от септември 2009 г., някои от тях са изложени в родното село Илино.