Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Основният природен потенциал на община Зайчар е, че разполага с комплекса Гъмзиградска баня. Той се намира на 11 км западно от Зайчар, на 160 м надморска височина и на самия бряг на долното течение на Църни Тимок. Спа комплексът се намира успоредно на магистралата Зайчар-Парачин, но въпреки това съществуват проблеми с достъпа на автобуси и други големи превозни средства, поради недостатъчно изграден и неподходящ обходен път.

 

Основната характеристика на Гъмзиградска спа е изобилието на топли минерални води - има пет извора, чиято температура варира в диапазона между 32,4 - 42 ° C, и освен това също има и извор с питейна вода с температура от 17 ° C. Топлите минерални води в спа комплекса в голяма степен са изследвани и тествани и техните лечебни свойства са доказани при лечение на периферни кръвоносни съдове, лимфната система, заболявания на съединителната тъкан, ставен ревматизъм, аномалии в детска възраст, неврологични и гинекологични заболявания.

Институтът за специализирана рехабилитация „Гамзиград” предоставя медицински услуги в Гъмзиградска спа. Институтът е много добре оборудван както технически, така и по отношение на персонала. Базата разполага с модерен диагностичен център, басейн с топла вода, галванични вани, минерални и бани за масаж, четири клетъчни бани, вани Хауфс. Освен това, персоналът на института е специализиран в предоставянето на следните видове лечение и рехабилитация: кинезитерапия, вакуум терапия, парафинова терапия, фото терапия, гръбначни изкривявания, стимулираща лазерна акупунктура и магнитна терапия.

Отделно от лечение и рехабилитация, като специална форма на туризъм, Гъмзиградска Баня предлага почти идеални условия за развитието на спортен и възстановителен туризъм. В непосредствена близост до хотелски комплекс „Каструм” има спортни кортове и терени - два дренирани тревни терена за футбол, игрища за други спортове, тенис кортове, закрит плувен басейн и фитнес зала на територията на Института. Добавя настроение и възможността за разходка по кея на регулирания бряг на река Тимок.

Гъмзиградска баня е под влиянието на континенталния климат, нейния микроклимат е комплекс от характеристики на континенталния и субпланински климат. Мястото е заобиколено от гористи хълмове и представлява едно много приятно и тихо място за лечение, почивка, отдих, спорт и риболов, с винаги свеж и чист въздух, девствена природа, пълна със зеленина и цветя, с озеленен парк, отдалечено от градската среда.

Природата е подарила много източници на термоминерални вода, които принадлежат към алкално - хипертермални подпочвени води, и по конкретно акратотермални води. Строителството и преустройството на баните започва през 1920 година. A през 1978г. е построена и започва своята работа модерната специализирана болница за рехабилитация "Гамзиград" на самия бряг на Църни Тимок, с естествени изори на термоминерални води, които идват от дълбочина 303 метра и чиято температура е 42°C. Болницата е специализирана в рехабилитация на заболявания на периферните кръвоносни съдове (органични заболявания на артериални кръвоносни съдове, функционални разстройства на артериалните кръвоносни съдове, заболявания на периферните съдове, венозни, заболявания на лимфната система) и вибрационна болест. Болницата извършва и обща рехабилитация (заболявания на съединителната тъкан, форми на ревматизъм, форми на ставен ревматизъм, ортопедични заболявания и посттравматични състояния, аномалии в детска възраст, неврологични заболявания, гинекологични заболявания). Специализираната болница разполага с два закрити басейна с термоминерални води (един голям за възрастни и малък за деца), които са заобиколени от стенни мозайки и които впечатляват със своето художествено изразяване и размер (работа на академик проф. Србинович). Термоминералните води се използват и в минерални и галванични вани (четири клетъчни бани, бани Хауфс, алтернативни вани), както и за подводен масаж. В специализираната болница се предлага и електротерапия с най-съвременно оборудване (галванични, диадинамични, интерференциални, експоненциални и високочестотни токове, микровълнова и късовълнова диатермия, ултразвук и др.) Лечение на заболявания на кръвоносните съдове се прилагат на принципа на промяна на налягането "Vasculator" и "Vacusac". Фототерапия се извършва от ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Кинезитерапия и работна терапия се извършват в модерни и добре оборудвани стаи. Термо терапията е представена от парафиново лечение. Хипербарна кислородна терапия се извършва в едноместна хипербарна камера. Ние конкретно направихме диагностика и проверка на функциите на периферната кръвоносна система, сърцето, белите дробове и периферните нерви и мускули.

Специализираната болница за рехабилитация обръща особено внимание на организирането на спортни събития. За тази цел има два закрити басейна с топла вода (един голям за плувци и един малък за хора, които не могат да плуват). За спортисти и за хора, които отиват за ободряващ спорт има зала за тренировки с фитнес уреди и зала за тенис на маса. В рамките на специалната болница има терен за футбол на малки врати, хандбал, баскетбол и волейбол, тенис корт и дрениран и ограден тревен терен за футбол. Редовно и успешно се организират и провеждат първа и втора фаза от подготовката на футболни отбори по време на подготвителния период, защото освен отлични природни и технически условия за това, тук има и екип от експерти, който конкретно се занимава с рехабилитация и подготовка на футболисти и други спортисти (общи фитнес обучения в залата и басейна и подводен масаж). През целия период на престой на отбор в Специализираната болница, лекари се грижат за здравето на спортистите. Налице е също така възможност лекарите специалисти да направят стрес-тест на всеки спортист (ергометричен тест).

Специализираната болница за рехабилитация предлага изключително добри условия за почивка и отдих, особено за ученици за развлекателно образование. Учениците имат достъп до място за образование и всички спортни съоръжения. По време на престоя на децата могат да се организират по желание специални уроци в басейна. Поради естеството на своята дейност, болницата предлага специална здравна проверка на деца от физиатър с цел определяне на правилната стойка на тялото и състоянието на краката. По време на престоя, децата ще бъдат наблюдавани от лекари. В непосредствена близост е късно-римския императорски дворец "Феликс Ромулиана", което е още една причина да се посети Гъмзиградска спа и на такова място да се проведе час по история.