Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Врмджанското езеро се намира в подножието на планината Ртан. То е на 15 километра от Сокобаня, и на 3 км от с. Врмджа. Това естествено езеро се намира в красива среда, заобиколено от ливади, пасища и гори и представлява едно прекрасно място за отдих, риболов и бране на прочутия чай Ртан.

В платото над село Врмджасе намират руините на древния град Врмджа. Той е построен между 4-ти и 6-ти век, за да защитава византийската територия от набезите на аварите и славяните. През Средновековието тук е живяло местното дворянство, а през 1413г. града е бил разрушен в борбата за трона между турския султан Муса и изменника Хамуз бей. Църквата Св. Троица е построена в началото на 19 век. В непосредствена близост до нея е църковния конак. До църквата се намира гробът на монах Самуил, така че се предполага, че по времето на турците тук е имало манастир. Етно музея във Врмджа е открит на Великден през 2010 г. и се намира в сграда на енорията. В него има изложба на традиционни костюми, керамика, текстил и инструменти. Посетителите могат да видят целия процес на производство на традиционни костюми по традиционен начин. Има и над 250 годишна воденица в селото, която е обновена за посетители през 2011 година. Тук можете да видите как се смила пшеница, как се приготвят традиционни ястия от региона на Сокобаня.Пред воденицата има и плато, където посетителите могат да си починат и да си поръчат нещо от специалитетите на Сокобанската кухня.

Как село Врмджа е получило това необичайно име, се чуди всеки, който чуе за него. Кой даде това име на селото и от какви думи е произлязло то? В този район хората все още казват, че дъждът се излива ('' врне'') от облаците, и че водата трябва да се върне в (''наврнути'') градината. От думата ''наврнути“ идва името Врмджа както Врници и Врмац. Това означава, че с това име има много извори, потоци, поточета и реки, защото думата ''ВРМ'' означава вода, точно както ''ва'' означава извор (Липовац - извор близо до липа (липово дърво)).

Затова не пропускайте да посетите това красиво село, което се намира на десетина километра от Сокобаня. За да стигнете до Врмджа трябва да карате по асфалтов път, а от там до Ртан по чакъл към Латин-град и Врмаджанското езеро. Историята на Латин-град датира от 4-ти век, когато е бил пазител на Императорския път, а по-късно, византийска крепостна стена срещу нахлуването на славяните, а след това крепост на няколко владетели; по време на похода си през 1413г. сина на Баязид, Султан Муса, известен като Муса Кеседжия го унищожава. Това е времето, когато Соко-град, Липовачки град, Бован и други крепости в тази област са унищожени. Хората казват, че след това, животът тук почти изчезва за цели двеста години.

Когато сте в населеното място, ще видите знак, който упътва посетителите към Врмаджанското езеро. Вървейки по макадамовия път, който Община Сокобаня наскоро построи, можете да стигнете до езерото много бързо с кола, с велосипед или с мотор, тъй като е само на 3 км от центъра на селото.

По пътя ще видите красива воденица, до която има още един извор, който се влива във Врмашката река​​, чийто главен извор се намира по–надолу по пътя към езерото. На мястото, където извира реката има извор, който се намира в непосредствена близост до пътя, където можете да си починете и да се освежите в чиста и бистра вода. Маршрутът ще ви преведе през красиви гори и когато най-малко очаквате пред вас ще се открие гледка към езерото и планината Ртан.

Езерото е с карстов произход, с овална форма и е не по-голямо от 50 метра. Водата от околните хълмове, както и от подземните извори и дъждовната вода, се вливат в езерото и го захранват. Има план за изграждане на помпа, която ще прекарва водата от извора в езерото. В езерота има риба, която са донесли хора от страната. Често можете да видите тук хора да ловят риба. Около езерото има беседки с дървени пейки и маси, където можете да си починете на сянка и да закусите.

По-нататък можете да отидете по земен път към западната страна на Ртан и ако имате късмет можете да срещнете някой елен или сърна. Не сме опитвали възможността през зимата да пътуваме с вълци, този вариант не го препоръчваме и на вас.

Врмджа с Врмаджанското езеро представлява отлична дестинация за всички онези, които искат да изследват ново място в естествената околна среда на Сокобанската долина. Ако искате да стигнете до езерото с велосипед, но не сте в добра форма, препоръчваме ви да качите велосипеда в автобуса или в багажника на автомобила и да ползвате велосипеда от центъра на селото. По пътя обратно няма да имате нужда от кола или автобус, тъй като пътят до Сокобаня е склон с надморска височина от 120 метра.