Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Ако има място, което не бива да се пропуска по време на посещението в тази област, това със сигурност е известното място за пикник „Лептерия”, в района на Сокобаня. Разположен само на километър и половина от центъра на баните, това място е предназначено за туристи от всички възрасти и възможности. Дори и пътищата, водещи към него, са различни, така че човек може да избере пътя, който му подхожда най-добре. За възрастните хора има павиран път, а за младитеатлети, които се нуждаят приключение има пътекапрез каньона на река Моравица. Тази "адреналинова" пътека, въпреки факта, че е най-трудната, е и най-красивата, защото само от този път човек е в състояние да види бързеите, водовъртежите, скалите и плажовете на тази кристално чиста река. Тук, в самото сърце на Лептерия, е построенкомплекс, собственост на Националната банка на Сърбия, състоящ се от апартаменти, ресторант и курорт. Има чудесно аранжирано място за пикници в околностите му, с дървени маси и пейки, заслони в случай на дъжд, специални места за запалване на лагерния огън и малък парк - детска площадка, с оборудване от дърво. При тези условия, не е необичайно, че тук се провежда редовно годишно събитие, провеждано на 1 май, така наречения Пикник ден на труда. Въпреки, че това място е пълно с туристи през цялата година, на този празник - Пикник ден на труда, те идват тук, в значително по-голям брой.

Лептерия е най-посещаваното място за екскурзия в Сокобаня, и е обявено за територия с изключителни характеристики, защитена от закона. Намира се на 2 км от центъра на Сокобаня. В допълнение, към прекрасно уреденото място за екскурзии, т.е. в близост до него, може да посетите църквата на Рождество Богородично, природния феномен "Богородица в скалата" и средновековната крепост Сокоград. Ако човек поеме по павирания път къмЛептерия, след около 500 м., пред него ще се открие прекрасна гледка към Лептерия, на която може да се наслади.

Дории човек да не е религиозен, ще може да се наслади на много интересен момент при екскурзията в Лептерия - скала, в която е издълбан естествения силует на Девата с Исус Христос. На пръв поглед, тази скала прилича на типичен входа на пещерата, но когато човек се приближи по-близои погледне, може ясно да види скалата, и върху нея очертаните контури на Богородица, Исус Христос, ореол ... Едно време, тук е имало църква, само на около сто метра от "каменната икона". Тя е разрушена от турците. Говори се, че в този момент на Дева Мария избягала с детето в ръце и оставила образа си в скалата. В по ново време, тук е била построена църква, посветена на Богородица, изградена върху основите на храм от 14-ти век. Друга история, свързана с горепосочената„кеменна икона”,се разпространява сред жителите на този район - всяка година, точно на Разпети петък, само в този ден и никой друг, от камъка бликат потоци лековита вода, полезна за очите. Това е само една от многото легенди и предания, които съществуват в тази област. Наистина има нещо прекраснов Сокобаня, нещо, което може да отнеме дъха на човек.

Ресторантът "Vidikovac" също се намира тук. Право напред, на около 1,5 км от ресторанта, се достига до Lepterija и на около 100 м преди мястото за пикник, от дясната страна, има църква, посветена на Богородица. Църквата е построена през 2001 г. върху останките на средновековна църква от 14-ти век, която е била разрушена в битката за Сокоград между Султан Муса иХамуз бейпрез 1413 г. Самото място за пикник емного красиво, добре уредено и идеално за цялоднодневна екскурзия, с маси и пейки и оборудвана детска площадка за деца. Има ресторант,а след като се премине моста и се завие на ляво, пътят води до ресторант "Марко Поло" (бивш "Печина"), с необичайна архитектура, тъй като се намира под голям скален навес, близо до река Моравица.

Поемайки по обозначената пътека на изток, може да се достигне до останките от крепостта Сокоград, като по пътя към него, има пейки и маси с места уредени за барекю, там е и изворът Руйник. Пътеката води и до пещерата на Хайдук Велко. Преминавайки малък дървен мост от Лептерия над река Моравица, се стига до друга пътека, водеща до „Богородица в скалата”. Този природен феномен всъщност е вдлъбнатина в скалата, която има формата на майка държаща дете. Легендата разказва, че Богородица, заедно с Христос, се скрила в скалата, бягайки от римляните. Смята се, че на Разпети петък бяла вода, за която се смята, че има лечебни свойства, тече от скалата. Средновековният укрепен град Сокоград е построен върху основите на римска крепост, датиращ от периода между 4-ти и 6-ти век. Градът е съставен от две части: Долен град и Горен град. Долния град е почти унищожен, с изключение на части от стените, правоъгълна кула и главната порта, която е запазена най-добре. В Горния град е запазена правоъгълна кула с бойници. Има и още два правоъгълни кули, свързани с дълга стена, която има отвори за оръдия. Входът на Горния град е бил една кула, т.е. наблюдателница. Има запазена цистерна, издълбана в скалата и засводена от камък.

Освен съвършенството на природата, детската площадка, християнски символи, Лептерия предлага по нещо и за гурме посетителите, особено в ресторант "Марко Поло – Печина”. Той е сгушен под голям камък образуващ свод, и приличащ на природна стреха. Някои от традиционните ястия предлагани тук са: известната "агне Ртанй" на шиш, пъстърва на скара, печени кифлички под железен тиган с натрошено сирене от Сокобаня, горещ плосък хляб с крема сирене ...