Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

В околностите на манастира Vratna, върху малка планинска река, бистра и идеална за риболов, има огромни каменни врати-капии, направени от природата, „без длето и чук". Първата капия носи името на ВЕЛИКИ ПРЕРАСТ, втората МАЛИПРЕРАСТ и трета от СУВИПРЕРАСТ. Цялият комплекс Вратна, селото, манастира икапиите е заобиколен от реки и гори и представлява една от най-интересните туристически дестинации в регион Неготин.

Трудно достъпен, каньона на река Вратна е известен още от древносттас каменните сикапии и необичайни въртопи, като чудо на природата. Това са каменни арки или порти, над реката, които са се образували в далечното минало от пропадането на пещери от тунелен вид. Географи наричат ​​тези каменни чудеса„Прерасти''.

Първата врата е на около 200 метра от средновековния манастир,а първото подробно описание на тази област е било предоставено от австриеца Феликс Каниц, известен Балканист и голям приятел на сръбския народ. След това тук пристигнал нашият географ Владимир Карич (1887),а по-късно основателят на съвременнатасръбска география Йован Цвиич (1885).

Професори от Факултета по география в Белградския университет, д-р Драгутин Петрович и д-р Душан Гаврилович открили междувременно, че Мали Прераст е 15 метра дълъг,30 метра широк, височината на откриването му е 34 метра, а дълбочината на арката е 10 метра. Велики Прераст, или втората капия на Вратна е 45 метра лилга, 23 метра шириока, 26 метра висока и дълбочината на арката е 30 метра, докато СуваПрераст е 34 метра дълга, 15 метра широка, 20 метра висока и дълбочината на арката е 10 метра. Третата капия е най-малко достъпна и по-млада от първите две. В същото време, тя е най-красивата и представлява най-голямото предизвикателство за изследователите.

В близост до третата порта, са били открити досега неизследвани пещери. Те са "истински игри на природата." Подробното проучване на тези пещери все още не е завършено, ное установено, според твърденията на спелеолози, че най-близката пещера до третата порта е дълга около 400 метра, втората е малко по-къса, но по-привлекателна, защото тя крие едно малко, необичайно красивоезеро. Третата пещера е изключително голяма и сложна, с множество коридори и тунели.

Средновековният манастир Вратна, заедно с ловните полета със същото име с голямо стадо муфлони и стадо елени-лопатари,допълнително подсилват красотата наКапиите Вратна.
Манастирът Вратна се намира на около 40 км от Неготин, в подножието на известните Капии Вратна. Манастирът принадлежи към Тимошката епархия на Сръбската православна църква и се намира в близост до едноименното село, недалеч от Бърза Паланка. Той е разположен на брега на едноименната река, известна със своите естествени каменни мостове, които са най-високите в Европа. Според народното предание, той е построен от архиепископ Никодим (1317-1324) в началото на 14 век по време на царуването на крал Милутин от династия Неманич (1282-1321). През вековете манастирът е бил многократно разрушаван и възстановяван, а днес е активен манастир. Неговата църква е посветена на Възнесение Господне (Спасовден), а до нея има две спални помещения. Сградата е обикновена еднокорабнапостройка с полукръгла апсида и камбанария издигната на входа. Дължината и е 16 метра, ширината е 7.5 метра, а стените са с дебелина 2,5 метра.

Манастирът е възстановен или частично реставрирана през 1415 г., а през втората половина на 18 век е бил изоставен. Станко Фрайкор, който по-късно станал княз (херцог) на Неготин, възстановил манастира, но турците го изгори през 1813 г. след провала на Първото сръбско въстание. Йон Тайкулица възстановява манастира през 1837 г. и местните жители от съседните села Уровица, Вратна и Ябуковац издигат общежитие на запад от църквата през 1856 година. Окончателното възстановяване на манастира е станало през 1937 година.