Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

 

Борското езеро се намира в подножието на планина Църни връх, на 17 км от Бор, на надморска височина от 438метра.Езерото е с площ от 30 хектара, най-голямата му дълбочина е 48 метра, а температурата на водата през лятото достига 25 градуса по Целзий, което е идеално за къпане. Езерото е заобиколено от широколистни и иглолистни гори и цветни поляни. Зад езерото се намирапсевдо-вулканичен конус –Тилва Нягра. Борското езеро, с чиста ипрозрачно бистра планинска вода, регулирани плажове, пешеходни пътеки и съоръжения за отдих и спорт, е любимо място на плувци, атлети, спортуващи, туристи и рибари.

Борското езеро еизкуствено езеро, чието създаване е започнало през 1959 г.с вдигане настена и акумулиране на водите на малката река Валя Зони, Марекова река и част от речния басейн на Злотска река. Езерото се намира в подножието на планина Църни връх. Водата от езерото е предназначена предимно за съоръжениятана рударо-леярския комплекс Бор, но и за развитието на туризма. В периода с максимално ниво на водата, езерото съдържа 12 милиона кубически метра вода. Брегът на езерото е ситнокаменист и скалист.

През лятото голяма част от жителите на Бор и туристи от региона и цялата страна прекарват ваканциите си на Борското езеро. Езерото, с чистите си, бистро прозрачни планински води, е любимо място за срещи на любителирибари. Всяка година няколко тона риба се пускат везерото, с цел подобряване на популацията.

През зимата, езерото е изцяло покрито с лед, чиято дебелина достига 30 см. Най-високите нива на водата са през пролетта, а най-ниските в края на лятото и началото на есента. Разликата между максималното и минималното ниво на водата надвишава 10 м., което има неблагоприятен ефект върху флората и фауната на езерото. Използвайки притока на водата от Злотска река, нивото на езерото се поддържа на около 2 метра под преливника, през цялата година.

Борският язовир е заобиколен от широколистни и иглолистни гори, както и от естествени зелени ливади и ниви, на надморска височина от 438м. Хотелите "Металург", "Езеро" и "Вертиго град", както и много вили са построени на брега на язовира, а няколко големи вилни селища са построени на около 200 метра от язовира. Туристите могат да използват автомобилния къмпинг, с капацитет за около 300 каравани, разположен на брега на язовира. Той се намира на разстояние от 1 километър от хотел "Еезеро" в посокас. Загубица.

Има отлични условия за настаняване, които са разположени на брега и в района на езерото.

-       Хотел "Езеро", разположен на самия бряг на езерото, наскоро е напълно обновен и реновиран сразнообразен интериор. Той е с капацитет от 240 легла в двойни стаи, тройни стаи и фамилни стаи, апартаменти и стаи за хора със специални нужди. Всички стаи са оборудвани с климатик, сейф, сешоар, мини-бар, LCD телевизор, телефон, Wi-Fi интернет. Хотелът разполага с ресторант за обслужване на гостите на хотела с 350 места, "а ла карт" ресторант и банкетна зала.

-       КомплексътДетски лагер "Савача", се намирав югоизточната страна на езерото, на надморска височина от около 400 метра. Капацитетът на лагера е 250 легла, разпределени в стаи с много легла.Освен кухня с трапезария, комплексът разполага и с многобройни спортни съоръжения: тревно футболно игрище, 3 хандбал игрища (1осветено) и 7 баскетболни игрища (3 осветени), волейболно игрище, пясъчни ипешеходни пътеки, писти за ски-бягане и за шейни, сцена за театрални постановки исобствен плаж на брега наезерото.

-       Вилата "Вертиго град" се намира над централния плаж на язовира. Тя разполага с 11 стаи на първия етаж и три на приземния етаж, където има хол и кухня. Повечето стаи са климатизирани.

-       Aвто къмпинг "Борско езеро" се намира в крайбрежието на езерото, по пътя към Църни връх. На площ от 2,5 хектара има около 260 места за автомобили с каравани, както и 220 стационарни помещения и 40 места.

Ски писти на планина Църни връх (1.043 м.)

На мястото, къдетосвършва брега на Борското езеро, на практика започва подножието на планина Църни връх.

Намира се на разстояние 30 км от Бор. Планината е свързана с повечето части на Сърбия и съседните страни, благодарение на асфалтовя пътБор - Загубица. Гъстите букови гори, приятния планински климат с успокоително-терапевтичен и стимулиращ ефект, буйната зеленина през лятото и дебела снежна покривка през зимата, правят тази планина атрактивна през цялата година.

Тук се намират най-качествените, букови гори в страната и вероятно в цяла Европа. В планината има ски-писта със ски-влек с дължина от 1050 метра, с капацитет 100 скиори на 5 минути, който е един от най-бързите ски влекове в Сърбия.

Тази планина от дълго време е атракция за туристи и екскурзианти, поради което през 1952 г. е построена горска хижа на хълма, а няколко години по-късное направен терена за ски-писта с влек. В началото надеветдесетте години тук започва изграждането на един от най-големите зимни курорти в Европа, "Йелен – Хаят Риджънси". Две ски-писти са пуснати на красивия терен на тази планина. A ски влек и лифт са на разположение на скиори и любители на зимните спортове. Интересното е, че ски влека и лифта са свързни в една точка, така че началото на ски-пистите е общо. Така наречената "стара писта" ​​със ски влек е комбинация от умерени до тежки трасета (сини и червени) и се простира на дължина от 800 м. "Новата писта" ​​седновъжен двуседалков лифт е комбинация от трудни и изключително труднитрасета (червени и черни). Дължината на пистата е 1500м.

Най-високият връх на Църни връх се намира на 1 043 м. надморскависочина.Планината Църни връх е много богата на качествени гори, особено букови. Близостта на асфалтовият пътБор-Загубица, приятния планински климат с дебела снежна покривка, която продължава почти до май, тучната зеленина и чистия планински въздухправят тази планина привлекателна за много посетители.

Откакто е построена планинската хижав непосредствена близост до ски-писта и ски влек, тази планина е от нарастващо значение за развитието на планинския туризъм, не само на територията на община Бор, но и в цяла Сърбия. Планината ще стане още по-популярна, когато туристическия курорт "Църни връх", който ще обхваща площ от около 210 хектара, бъде завършенпрез следващите няколко години.

Чрез изграждането на петзвезден хотел, от ранга на Хаят, с около 850 легла, комплекс с апартаменти, ски писти, ледени пързалки, тенис кортове и мини голф игрища, спортна зала и площадка за хеликоптер, естествената красота на тази планина ще стане достъпна дори и за най-претенциозните иизискани гости от всички краища на света. Строителството на хотела е напълно спряно в момента. Необходимо е да бъде направена съществена инвестиция и е сигурно, че този хотел може да бъде гордостта на цяла Сърбия.