Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Брестовачка баня се намира в красивия природен пейзаж на река Пужица, подслонена от сто годишна гора. Спада към най-старите минерални извори в Сърбия, и според археологически находки римляните и турците също са използвали нейните лековити води. Местността процъфтява по времето на Милош Обренович. От този период датира Конака на княз Милош, построен през 1837. Няколко значими обекта от този период, които са защитени от държавата като част от културното наследство: Турска баня (хамам), Двореца на Александър Караджорджевич (1856), ресторант "Излетник", "Окръжна сграда", лятната къща на крал Петър I (1906). В момента, историческите и етноложки изложби на Музея за минно дело и металургия в Бор са разположени в конака на Княз Милош. Водите от този регион са сред най-лечебните, а немския барон фон Хердер, още през 19-ти век е сравнил с водата от австрийски и швейцарски бани. Лечебен ефект на водата придава сдържанието и съотношението на различните химични елементи и микроелементи (калий, калций, флуор, натрий, силиций, хлор, йод, бром, магнезиеви и железни оксиди, алуминий, литий, магнезий, цинк, рубидий, кобалт, мед и фосфати и слабо радиоактивни елементи уран, радий и радон). В момента има 10 термоминерални извори, с температура от 32 до 40 градуса по Целзий. Успешно се лекуват заболявания на гръбначния стълб, костите, ставите, мускулите и кожата. Водата помага при лечението на общо изтощение на организма, последици от травми, ревматизъм, заболявания на нервната система, заболявания на периферните кръвоносни съдове, възпаление на женските полови органи, и т.н.

Места за настаняване в Брестовачка баня през 19 век:

По време на царуването на княз Александър Караджорджевич (1842-1858) Брестовачка баня е посещавана от членове на семейството на княза и други видни и известни лица. Това й поставя епитет на модно място. През 1856 г. Княз Александър построява представителна сграда – летен замък и различни други сгради наоколо като: "Адютантски конак”, кухня, беседка, които днес не съществуват. По-късно по времето на Сръбско-турската война (1876-1878), в Брестовачка баня е импровизирана военна болница, начело с известния лекар Стефан Мачаи.

В края на 19 век местния лекар е бил Лаза Илич и по това време е била построена друга идентична сграда, която съществува и сега, "Гостилницата", днес известна като "Излетник". По това време, се е смятало, че това първия хотел с минерални бани в Сърбия.

Брестовачка баня се намира на 7 км от Бор на надморска височина от 385 метра. Климатът е умерено-континентален.

Предишна вулканична дейност и сложна геоложка структура на терена са причинили образуването на термо-минералните извори. Според температурата на водата, тя спада към хетеотермални (32-38 ° C) и хипертермални (40 ° C) видове термални води. Водата съдържа калий, калций, натрий, магнезий, хлор, йод, сулфат, карбонат, и т.н. Всички води са чисти, леко жълтеникави, без мехурчета газ, утайки и мирис, а вкусът им е алкален.

Природната нискоминерална лековита вода на Брестовачка баня успешно се използва както за пиене, миене, пръскане, аерозол, къпане, така и за физиотерапия и като средство за съпътстващо лечение заедно с лекарства.

В Брестовачка баня могат да се лекуват следните болести:

•заболявания и увреждания на двигателния апарат (дегенеративни ревматични заболявания, ревматоиден и псориатичен артрит),

• хронични ставни заболявания,

• последици от травми на костите и меките тъкани (отоци, болка),

• мускулни заболявания (лумбаго),

• хронични гинекологични заболявания,

• възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища,

• възпалителни промени в кожата,

• повишена диуреза,

• намаляване на стомашната киселинност,

• стомашно-чревни заболявания,

• бъбречни заболявания,

• заболявания на нервите.


Гостите могат да посетят Конака на Княз Милош, Турския хамам (баня) и реновираната стара баня.

Брестовачка баня е заобиколена от 90 хектара гори. Борското езеро се намира на 10 км, а в околността се манират Злотската пещера, Феликс Ромулиана и Гамзиградската спа.

Места за настаняване:

- "РТБ Клуб" – едно модерно място, което разполага с 12 луксозни и 18 стандартни стаи, от които 3 са апартаменти. Разполага с ресторант (250 места), четири банкетни зали, лятна тераса и самостоятелен паркинг.

- "Сръбска Круна" - има няколко помещения за настаняване с общ капацитет от около 50 легла в двойни и тройни стаи, оборудвани с кухня, ресторант с 80 места и покрита тераса със същия капацитет.