Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми

Монументална, но спокойна, Планина Ртан се издига от долината на Църна река и завършва със симетрична пирамида на надморска височина от 1566 метра. Любителите на природата, авантюристите и туристите не трябва да пропускат възможността да се изкачат до върха й, от който при ясно време могат да се видят река Дунав, Авала, Копаоник, Стара Планина, Видин с част от България. Ето защо хората казват, че с изкачването на Ртан ще се излезе на покрива на Сърбия.


В югоизточната страна на планина Ртан расте Ртански чай, широко известен със своите лечебни свойства, изключителен аромат и вкус. Той се бере в края на юли до август, а самата беритба е туристическа атракция, която обединява редица туристи. Заради своята красота, девствена природа и редки растителни видове, Ртан е била защитена от Института за защита на природата през 1950.

Ртан е планина, разположена в източната част на Сърбия, на 200 км югоизточно от Белград, близо до Болевац. Тя принадлежи към групата на Карпатите и нейния най-високия връх е Силяк (1565 метра), който е природен феномен на карстов терен.

Северната страна на планината е покрита с гори и пасища, обрасли с автохтонни растения и изобилства от източници на питейна вода. Ловни полета с разгърната площ от 6368 хектара - най-честия дивеч са елен и дива свиня.

Параклис, който сега е в руини, е бил на върха на Силяк от 1932г. Има инициатива за неговото подновяване.

Много неприятности на тази природна красота е донесла историята за злато и скъпоценни камъни във вътрешността на планината, според която легенда е имало замък на магьосник на това място, който е бил толкова висок, колкото настоящата планината и в него се е пазело голямо съкровище. На няколко пъти, чрез използването динамит, неуморими и неумолими ловци на злато унищожават параклиса на върха на планината, посветен на Св. Георги; параклисът е построена от Грета в чест на нейния съпруг, Джулиус Мин, бивш собственик на мината Ртан.

Планината се издига рязко от равнината и завършва с почти симетрична пирамида, така че мнозина смятат, че Ртан е пирамида, подобна на тези в съседна Босна. В подножието си Ртан е съставена основно от пясък и скали, а в горните части от варовик. Ако се вгледате в Ртан от север и юг, тя прилича на дълъг хребет - широк в долната част, качва се нагоре и след това се стеснява и се превръща в една остра тясна стена. На източния край на билото се издига главния връх.

История, свързана с Ртан, разказва за заможното еврейско семейство Мин, което е било собственик на текстилна фабрика Парачини, а по-късно и на въгледобивната мина Ртан. Джулиус Мин се самоубива при мистериозни обстоятелства и съпругата му Грета, заедно с братята Юлий поемат управлението на мината. В памет на съпруга си, Грета построява малка църква - параклис на върха на Ртан. 1000 работници работят по строежа на църквата, която е осветена през 1936 година. Преди двадесет години параклиса е бил повреден заради вярвания в Ртанските легенди. Паракслисът е взривен с динамит в опити за намиране на дългогодишно скрити съкровища.

Ртан е "известна" като място, което привързва с копнеж и жажда по него.Хората от Сокобаня и техните многобройни гостиобожават тази красива и могъща планина, в която водата тече през варовик, потъва в земята, а след това в по-ниските части извира и се промъква помногобройни извори. В подножието на планината има ледени ями, които се формират в резултат на продължително засушаване, което намалява температурата в ледената яма, но от тях е възможно да се махне леда. Ртан е известнаи с билка афродизиак, която се използва при подготовката на известния Ртански чай. Доскоро там бяха организирани беритбина Ртански чай, но неотдавна е поставена забрана за бране на билката, защото тази "мъжка билка", която расте само тук е в тревожно оскъдни количества. Освен красиви пейзажи и разнообразие на растителни видове, не далеч от тук е Соко Баня, един от най-важните спа курорти в Сърбия. Когато се уморите от туризъм и проучване на всички Ртански легенди, ние ви препоръчваме да посетите Ртански Етно център, където можете да опитате известната баница със заквасена сметана или да се отпуснете в модерно обзаведени бунгала с прекрасна гледка към планината.