Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      presna-pogacha
 
    Традиционен стар хляб, който се прави без мая. Най-вкусен става когато се пече в “крепуля” (плитък глинен съд с малка дупка в средата. Съдът се слага на огъня, докато се загрее добре, след това се маха от печката, в него се слага  тестото  и се покрива със  “сак” - голям метален или керамичен похлупак, над който се слагат съчки и въглени.
 
Пресейте 1 кг брашно, направете дупка в средата, добавете една лъжица сода за печене, 2 равни лъжици сол, 400-450 мл. хладка вода и омесете тесто. Тестото за този хляб трябва да е малко по- твърдо от обикновеното. Направете кръгъл хляб, поставете го в леко намазнена “крепуля”, като внимавате да не си изгорите ръцете. Когато слагате тестото, сложете “сак” (похлупак)  покрийте го с клонки и въглени и го печете за около 25-30 минути. Когато е готов, извадете хляба от “крепулята”, напръскайте го с вода и го покрийте с чиста кърпа.