Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      slavsko-jito
 
    Празнично жито се подготвя като жертвоприношение за здравето на живите и за душите на мъртвите предци и светци. Това е причината, поради която хората третират този деликатес с такова уважение.
 
500 гр. брашно, 500 гр. пудра захар, 500 гр. смлени орехи,  1 смляно индийско орехче, (канела, ванилия, лимонова кора, по желание). Измийте житото и го сложете в студена вода да престои за една нощ. На сутринта, изцедете водата, сложете чиста и го сложете да ври докато кипне. Когато кипне, изсипете водата и сложете  нова студена вода. Повторете още два пъти и го сложете да ври за около час и половина. Покрийте добре съда  и го оставете така да пренощува. На сутринта отцедете житото, измийте го със студена вода и го разстелете в голям съд, покрит с тънка кърпа,  за да се отцеди добре.  След това, ръчно смесете индийското орехче със захарта и другите съставки, докато се получи гладка смес.