Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      voinichki=pasulj
 
    Любима храна на войниците от дълго време. Живото-спасяващо средство през годините на глад.
 
1 кг боб, 1 малка глава чесън, 200 гр. лук, 2 моркова, корен на магданоз, няколко листенца магданоз, 30 гр. доматен концентрат, 1 кг прясно телешко, 150 гр. свинска мас, 10 гр. вегета, дафинов лист, черен пипер, една лъжица лют червен пипер, 2 лъжици брашно. Сложете боба в студена вода за 1 до 3 часа. излейте водата, прибавете чиста студена вода и сложете да ври за 10-15 мин докато заври. нагорещете мазнина и запържете ½ ситно нарязн лук и морков и добавете месото без кости, нарязано на парчета. Оставете да къкри докато течността се изпари. Махнете от котлона. Отцедете бобените зърна, добавете останалия лук, задушилото се месо и другите съставки, изсипете гореща вода или бульон  и  оставете да заври докато омекнат зеленчуците. Добавете още гореща вода докато се готви, ако е необходимо. Загрейте останалата мазнина и добавете брашно, докато почне да покафенява, отместете от котлона, добавете лютия червен пипер и ситно накълцания чесън, разбъркайте добре и добавете към боба. Когато бобът е готов, добавете вегета, доматен концентрат (предварително смесен с гореща вода), сол и запържете за още около 20 мин. Добавете смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.