Този софтуер е създаден  по проект „Нови информационни технологии и туристически продукти за развитието на трансграничния туризъм” Референтен номер: 2007CB16IPO006-2011-2 – 160

romans bg nature taste misc movies

По пътя на  римляните

Красотата на природата

Вкусът на западните Балкани

Други забележителности

Филми
      vasina-torta
 
    Говори се, че Тортата на Васа е традиционна сръбска торта, рецептата на която датира от 1908 г. Според една история, тя се е появила като жест на благодарност от страна на тъщата към нейния зет, Васа Корклян от Парачин, който завел своята съпруга във Венеция на доктори, тъй като на тях им е било казано, че  раждането на детето им ще бъде фатално както за съпругата, така и за бебето. Жена му, Елена родила здраво и голямо бебе, и на нас ни бе оставена рецептата за тази класика на сръбската кухня. Няма значение дали тази история е правдоподобна или не, важното е, че тортата е легендарна в кулинарията и че всяка жена  трябва да я направи поне веднъж в живота си. 
 
Хаправете тесто от 5 яйца, 5 лъжици захар, 1 лъжица брашно и 5 лъжици сукани бадеми и печете на 180 C в съд с покрито дъно с хартия за печене.
Нпаравете плънката от 200 гр смлени орехи смесени с  1чаша сварено мляко; варете на пара 4 жълтъка  смесени с  200 гр захар.
Когато плънката изстине смесете я с 200 гр масло, 100 гр настърган шоколад, сока и кората на един портокал, и малко смляно индийско орехче. Добавете “сварените” ядки към плънката и разбъркайте нежно. Поставете плънката върху студената кора (коричка). Разстелете крем отгоре върху тортата, направен от 4 белтъка смесени с 4 лъжици захар.